Маќеј Шиманович - Најмалиот слон на светот

Маќеј Шиманович - Најмалиот слон на светот

Најмалиот слон на светот доаѓа на свет во зоолошката градина и веднаш сака да појде во потрага по родната Африка. За жал, неговото живеалиште и целата зоолошка градина се опколени со решетки. За да се провлече помеѓу нив, Слончето решава да се смали, па затоа треба да престане да јаде… • Што ќе кажат за…

Бегемот на Друга приказна #5

Бегемот на Друга приказна #5

Бегемот учествува во програмата на петтото издание на книжевниот фестивал „Друга приказна“, кое ќе се одвива од 3 до 5 септември во Младинскиот културен центар. Во продолжение, можете да ја погледнете програмата на фестивалот:   ГРОЗОВИЛАТА ВО СТРАШНАТА ШУМА фестивал на детската книжевност 03.-05. септември, Младински културен центар, Скопје Од 3 до 5 септември ќе…

Гонсало Тавареш - Кварт

Гонсало Тавареш - Кварт

„Кварт“ е книжевна населба во која живеат десетмина чудаци, десетмина истовремено наивни и луцидни господа (senhores), кои имаат свои преокупации. Овие десетмина соседи, кои со чудни мерки ги мерат улиците, тротоарите, дворовите, кафулињата, салите и куќите во утопиското маало, носат имиња на познати писатели: Пол Валери, Анри Мишо, Бертолт Брехт, Роберто Хуарос, Карл Краус, Итало…

Пелевин на Твитер

Пелевин на Твитер

Ви пренесуваме 10 статуси од Твитер профилот на Виктор Пелевин. Не знам сè, туку само она што ќе посакам да го знам. Како што вели другар ми Шива, семоќноста е потребна, пред сè, за да се ограничи сезнајноста. 15.1.18 Смрт не е кога засекогаш ја губите свеста. Смрт е кога свеста ќе ве спознае докрај,…