Разговор со Алек Попов за рубриката À propos

Разговор со Алек Попов за рубриката À propos

Алек Попов е еден од најважните и најпознатите современи бугарски писатели. Автор е на романите „Мисија Лондон“, „Црната кутија“ (и неговата втора верзија: „Црната кутија: кучиња што летаат ниско“), „Сестрите Палавееви во бурата на историјата“, како и на неколку збирки раскази. Попов е познат како мајстор на спојот на комичното и сериозното преку вешто ситуирање…

Драго Јанчар за рубриката À propos

Драго Јанчар за рубриката À propos

Кажување на Драго Јанчар за книгата Џојсовиот ученик. Се радувам дека уште една моја книга се појави во Македонија, во државата за која ме поврзуваат многу работи, која ја сакам, чија книжевност ја ценам и каде што имам и многу пријатели. Македонија не ја познавам само поради Скопје и Охрид, туку и поинаку. Во младоста…

Оскар Крун за рубриката À propos

Оскар Крун за рубриката À propos

Кажување на Оскар Крун за книгата Чекајќи го ветрот. Здраво, јас сум Оскар Крун. Писател сум, главно пишувам приказни, романи, сликовници. Моите книги честопати се претставени како книжевност за млади читатели или книжевност за деца, но јас мислам дека сите книги се за секого. Нема потреба да ставаме возрасни граници на книгите. Книгава што денес…

Пааво Матсин за рубриката À propos

Пааво Матсин за рубриката À propos

Кажување на Павел Чех за книгата Гогољово диско. Здраво, се викам Паво Матсин и сум автор на книгата „Гогољово диско“. Ова е мојата трета книга, која стана мој пробив во литературата добивајќи ја естонската награда за литература Cultural Endowment of Estonia и Европската награда за литература, а стигна и на топ листата на најпродавани книги…

Разговор со Миљенко Јерговиќ: Пишувањето е осаменичка работа

Разговор со Миљенко Јерговиќ: Пишувањето е осаменичка работа

Миљенко Јерговиќ е еден од најистакнатите босанскохерцеговски и хрватски писатели. Член е на хрватскиот ПЕН центар, а членството во босанскохерцеговскиот ПЕН центар го повлекол во 2020 год., поради протестното писмо на Здружението од 9 мај по повод одржувањето на комеморативната миса за Масакрот во Блајбург во 1945 г. Неговата проза и поезија се преведувани на…