Алексиевич – Од кажаното и од она што не беше дозволено да се каже

Судењето на „Цинковите момчиња“ (документирана историја) До крајот не верував дека ова судење ќе се случи, како што до последен миг не верував дека ќе припукаат кај Белиот дом… Дека ќе почнеме да пукаме едни во други… Веќе физички не можам да ги гледам разгневените лица. И немаше да дојдам на судењево да не беа…

Пелевин на Твитер

Ви пренесуваме 10 статуси од Твитер профилот на Виктор Пелевин. Не знам сè, туку само она што ќе посакам да го знам. Како што вели другар ми Шива, семоќноста е потребна, пред сè, за да се ограничи сезнајноста. 15.1.18 Смрт не е кога засекогаш ја губите свеста. Смрт е кога свеста ќе ве спознае докрај, наполно, до…

Мрожек – Процес

Како резултат на усилната грижливост, трудот, интервенциите и стремежите – целта конечно беше постигната. Сите писатели беа униформирани, им дадоа рангови и одлики. Па, така, еднаш засекогаш заврши хаосот, недостигот на критериуми, нездравиот артизам, магливоста и колебливоста на уметноста. Проектот за униформата беше изработен на централно ниво, поделбата на кружоци и степени беше плод на…

Очудувања #2

Драги читатели, можете да спиете мирно! Сомнителните зборови се најпосле уловени. Совесните збороловци се покажаа неверојатно вешти и агилни – ги донесоа живи и пргави, какви што ги баравме. По извршените испитувања, утврдено е дека тие не ја загрозуваат безбедноста на умот, иако предизвикуваат нови процеси во неговата работа. Затоа, пуштајќи ги повторно на слобода,…

Кој е Ришард Капушќињски?

За Ришард Капушќински, кој почина на 74-годишна возраст, новинарството беше мисија, а не кариера и, за среќа, тој мина голем дел од својот живот во непријатни и злогласни места, многу од нив во Африка, обидувајќи се да ја пренесе нивната суштина до еден далечен континент. Никој не беше поизненаден од него кога, во средината на…

Бруно Шулц за „Фердидурке“

Одамна сме се одвикнале од толку трогателни појави во нашата литература, од идеолошки празнења во толкава мера колку што ги има во романот на Витолд Гомбрович, Фердидурке. Тука имаме работа со една необична манифестација на писателски талент, со една нова и револуционерна форма и метод на роман, и конечно, со едно фундаментално откритие, со анексија…

Говорот на Миљенко Јерговиќ по повод примањето на наградата Прозарт на фестивалот Про-за Балкан

Пред неколку недели тука во Скопје некои луѓе тепаа други луѓе. Ние тоа го гледавме на телевизија. Беше ноќ, кога на човека низ глава му минуваат разни лоши мисли, па мислевме дека можеби нема да можеме да дојдеме. Мислевме дека можеби нема да може да патуваме за Скопје, дека ќе бидат затворени аеродромите, ќе бидат…

Фросина Крушкаровска - Женското тело во „Приказната на робинката“ од Маргарет Атвуд

Женското тело во Приказната на робинката од Маргарет Атвуд Приказната на робинката задржува голем број од препознатливите елементи на дистопискиот жанр и дава свежа перспектива преку давањето глас на жената во репресираното општество, која кај претходниците во овој жанр како Орвел, Хаксли, Бургес, има споредна улога и функција зависна од главниот машки лик. Атвуд го…

Ришард Кожолек за „Соња“

Есесовецот – мојот ближен „Историјата е секогаш против луѓето, а најмногу – против жените“ Започнува иритирачки, дури неумешно, божем лошо имитиран Паунот… од Масловска. Нарацијата чкрипи како стар хармониум од кој паѓаат истрошени делови. Потоа ќе се извинуваме за тие мисли, но на почетокот на читањето е токму така. Увертирата: „Многу одамна…“ ни ја подметнува…

Философијата на коњакот

  Голема хала наполнета до таван со буриња. Бурињата лежат на држачи, огромни, тешки, заспани. Во бурињата созрева коњак. Не знае секој како настанува коњакот. За да се направи коњак, потребни се дури четири работи: вино, сонце, дабово дрво и време. А освен тоа, како и во секоја уметност, треба да се има вкус. Останатото…