Бегемот на Друга приказна #5

Бегемот на Друга приказна #5

Бегемот учествува во програмата на петтото издание на книжевниот фестивал „Друга приказна“, кое ќе се одвива од 3 до 5 септември во Младинскиот културен центар. Во продолжение, можете да ја погледнете програмата на фестивалот:   ГРОЗОВИЛАТА ВО СТРАШНАТА ШУМА фестивал на детската книжевност 03.-05. септември, Младински културен центар, Скопје Од 3 до 5 септември ќе…

Букер 2019: Маргет Атвуд

Маргарет Атвуд е една од двете добитнички на Букеровата награда за 2019 година. Две дела од Атвуд се достапни во издание на Бегемот: „Приказната на робинката“ и „Алиас Грејс“, два романи со несомнено култен статус во современата светска фикција. Преводот на двете книги е во авторство на Кристина Димкова. „Приказната на робинката“ е дистописки роман, сместен во…

Нобелова награда за Олга Токарчук

Олга Токарчук, еден од најсвоеобразните и најпроникливите гласови на современата светска книжевност, е добитник за Нобеловата награда за литература! Наградата, која лани беше вонредно одложена поради скандал во Кралската шведска академија, годинава е двојно доделена: на Олга Токарчук (Полска), за 2018 г., и на Петер Хандке (Австрија), за 2019 г. „За раскажувачката вообразба што со…

Летни приказни со Или-Или и Бегемот

Летни приказни со Или-Или и Бегемот

Верно и трајно пријателство во споделената љубов кон квалитетната домашна и преводна книжевност! Или-Или и Бегемот – повторно заедно! И ова лето во книжарницата Или-Или, нашите изданија со намалени цени! Куп радости за секој книжевен сладокусец. Бујрум! Летни приказни со Или-Или и Бегемот  

Маргарет Атвуд - Алиас Грејс

Маргарет Атвуд - Алиас Грејс

Превод од англиски јазик: Кристина Димкова страници: 558 формат:195×125 цена:600 1843 година – Грејс Маркс е осудена на соучество во бруталното убиство на својот работодавец и на неговата домаќинка. Одлежувајќи ја доживотната казна, тврди дека целосно го загубила сеќавањето. Некои сметаат дека Грејс е невина, ангажираат за помош специјалист за ментални болести. Докторот ја ислушува приказната…

Летни приказни со Или-или и со Бегемот

Летни приказни со Или-или и со Бегемот

Драги Бегемотчии, летото ни е на прагот, па редно време е да се опремиме со задолжителна „лектира“ за жештиниве! Или-или и Бегемот почнува со заедничка акција за попуст на сите изданија. Сите изданија ќе можете да ги најдете на попуст во книжарницата на Или-или во периодот од 17.06. до 01.09. Па, навали народе!

Валтер Бенјамин - Еднонасочна улица / Детството во Берлин

Превод од германски јазик: Катерина Јосифоска страници: 293 формат:180×110 цена: 300 „Валтер Бенјамин е своевиден архетип за европскиот интелектуалец од првата половина на XX век. Иако неговото дело се потпира на непретенциозност, фрагментарност и жанровска хибридност, за Бенјамин слободно може да се каже дека е еден од авторите што имаат оставено длабока и неизбежна трага…

Сања Михајловиќ-Костадиновска - (Бес)конечни модели на расказот

Сања Михајловиќ-Костадиновска - (Бес)конечни модели на расказот

страници: 136 формат:185×120 цена:250 „(…) (Бес)конечни модели на расказот содржи 80-ина куси раскази поделени во неколку циклуси и тоа: почетнички раскази, иритирачки, деликатесни, ситни, патувачки, вселенски, функционални, опасни, раскази за засолнување, среќни, несреќни, раскази со среќен почеток, а тажен крај и минијатурни раскази за пополнување страници. Веќе самите наслови укажуваат на креативноста и инвентивноста, оригиналноста и…

Лидија Танушевска - Прилог кон конфронтативна граматика на македонскиот и на полскиот јазик

страници: 145 формат: 200×130 цена: 200 Предмет на овој научен труд е конфронтативното проучување на граматикализираните морфолошки појави во полскиот наспрема македонскиот јазик. Под терминот „граматикализација“ се подразбира регуларно појавување на морфосинтаксичките експоненти на одредена граматичка категорија. Значи, овој труд ја разгледува граматикализацијата како процес при кој одредени лексемски единици и конструкции добиваат граматички функции во одредени…

Очудувања #2

Драги читатели, можете да спиете мирно! Сомнителните зборови се најпосле уловени. Совесните збороловци се покажаа неверојатно вешти и агилни – ги донесоа живи и пргави, какви што ги баравме. По извршените испитувања, утврдено е дека тие не ја загрозуваат безбедноста на умот, иако предизвикуваат нови процеси во неговата работа. Затоа, пуштајќи ги повторно на слобода,…