Ципријан Норвид – Цивилизација

Н

овелите „Ad leones!”, Стигма, Тајната на лордот Синглворт, како и новелите-легенди Белегзија и Цивилизација – освен претставувањето на конкретни настани, содржат и општи вистини. Се карактеризираат со големо чувство за детаљ, но нараторот брза со објаснувањето на надредната смисла на настаните, оценувајќи ги според јасно определен систем на морални вредности, посредно или непосредно. Новелата „Ad leones!”, заедно со Стигма и Тајната на лордот Синглворт, ја сочинуваат т.н. „италијанска трилогија“, бидејќи дејството на сите три новели се случува во Италија.

Автор: Ципријан Норвид (1821–1883)

Превод од полски јазик: Лидија Танушевска

Број на страници: 115

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *