Маќеј Шиманович - Најмалиот слон на светот

Маќеј Шиманович - Најмалиот слон на светот

Најмалиот слон на светот доаѓа на свет во зоолошката градина и веднаш сака да појде во потрага по родната Африка. За жал, неговото живеалиште и целата зоолошка градина се опколени со решетки. За да се провлече помеѓу нив, Слончето решава да се смали, па затоа треба да престане да јаде… • Што ќе кажат за…

Петр Станчик - Јазовецот Итре ја освојува вселената

Петр Станчик - Јазовецот Итре ја освојува вселената

Во својата нова приказна, јазовецот Итре, истражувач од Габровата шумичка, со помош на генијалката, утката Живка, ќе изгради вселенска ракета. Со неа ќе летне сè до Педалуна, која е малечок сателит на нашата Месечина. Итре ќе доживее авантура со вонземјани, а на сцената повторно ќе се појави неговиот стар непријател, творот Смрдолф. Дали сè ќе…

Петр Станчик - Јазовецот снима филм

Петр Станчик - Јазовецот снима филм

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 32 формат:250×170 цена:350; тврд повез Кога во Габровата шумичка еден ден од градот ќе долета шарениот папагал, сè ќе се раздвижи. Наеднаш целата шума им се восхитува на неговите убави пердуви. А тој што има обично црно-бело крзно, не сака да се појави пред очите на другите. Сепак,…

Радек Мали - Франтишек од костенот, Анежка од сончогледите

Радек Мали - Франтишек од костенот, Анежка од сончогледите

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 64 формат:190×160 цена: 300 Ретко кој ја сака есента. Во градовите жолта магла, смог и кисел дожд, во шумите суров студ, а на голите полиња – влажна земја. Токму во такво сурово невреме во шипкова грмушка се среќаваат двајца мали кревки бездомници… Приказната за Франтишек од костенот и Анежка…

Петр Станчик - Јазовецот Итре ја најде големата љубов

Петр Станчик - Јазовецот Итре ја најде големата љубов

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 32 формат:250×170 цена:350; тврд повез Детскиот јунак, јазовецот Итре од Габровата шумичка, љубопитен и другарски настроен градител на подземни ходници и дувла, во својата приказна судбински се вљубува. И тоа во убавата ласица Аничка – но, не е единствениот што сака да ја придобие. Па, така, Итре мора…

Расположенијата на Хиполит Колбас

Расположенијата на Хиполит Колбас

Превод од полски јазик: Филип Димевски страници: 40 формат:240×240 цена:500; тврд повез Не постои покаприциозен јазовичар од Хиполит Колбас. Ту ќе падне во длабоко размислување, ту ќе прави гримаси над чинијата, ту ќе кука над својата судбина, ту… Е, ова куче си има расположенија, си има. Не е лесно да се биде негов другар. За…

Гжегож Касдепке - Во моето меше живее некое животинче

Гжегож Касдепке - Во моето меше живее некое животинче

Превод од полски јазик: Филип Димевски страници: 48 формат:250×150 цена:350; тврд повез ДУХОВИТА КНИГА ЗА ЕДНО НЕОБИЧНО ТАИНСТВЕНО ЖИВОТИНЧЕ. „По една авторска средба, млада мајка ми раскажа забавна приказна. Нејзината неколкугодишна ќеркичка се вслушала во својот раскркорен стомак и била убедена дека во него живее некое животинче. Констатирав дека е тоа фантастична идеја да напишам книга.“…