Светлана Алексиевич - Цинковите момчиња

Превод од руски јазик: Андреј Јованчевски страници: 299 формат: 200×130 цена: 350 „На кој јазик зборуваме со самите себеси, со другите? Ми се допаѓа јазикот на живиот говор, со ништо не е обре­менет, пуштен е на слобода. Во него сè е разиграно и весело – синтаксата, интонацијата, акцентите – па чувството може точно да се реконструира. Јас…

Ришард Капушќињски - Уште еден ден живот

Превод од полски јазик: Лидија Танушевска страници: 137 формат: 200×130 цена: 250 Каков живот, при крајот на XX в., треба да го сметаме за „обичен“? Што е „нормално“ во нашата ненормална епоха? За многумина од нас дефиницијата на обичност сѐ уште се врзува со поими како што се мир и стабилност. Во продолжение би сакале, можеби, да…

Светлана Алексиевич - Последните сведоци

Превод од руски јазик: Андреј Јованчевски страници: 238 формат: 200×130 цена: 350 „Последните сведоци“ е, како што авторката вели во поднасловот, збирка од сто недетски раскази. Сто исповеди на детски искуства од еден настан кој се чини најдалечен на претставата за детството. Сепак, децата не биле поштедени од ужасот и болката на Втората светска војна. Од расказите…

Светлана Алексиевич - Времето secondhand

Превод од руски јазик: Максим Каранфиловски страници: 475 формат: 200×130 цена: 500 ден „Времето secondhand“ е последната книга од петтомната епопеја „Гласови на утопијата“, во која авторката Светлана Алексиевич ги документира искуствата на стотици луѓе со различен статус и опит во советскиот и постсоветскиот свет, во вид на орална историја. Во бурната транзиција од комунистичкиот Советски сојуз…

Ришард Капушќињски - Империјата

страници: 349 формат: 200×130 цена: 400 ден. „Империјата“, култното дело од Ришард Капушќињски – легендата на полската и светската репортажа. Познат како „човекот надарен со апсолутно чувство за информација, атмосфера и настани“. Репортажа за мрачната страна на Русија и поранешниот СССР. Книгата којашто едноставно никого не остава рамнодушен! „По улиците на Магадан се оди по високи ходници ископани во снегот. Тесно е, при…