Михаил Булгаков – Театарски роман

Т

еатарски роман, иако незавршен роман, е полно дело кое во душата остава огромeн белег. Приказната на Максудов е толку лична, толку болна, што веднаш си го наоѓа местото до срцето на читателот. Желбата на Максудов да живее со театарот и да го разбира неговото несовршенство, нереалност (или обратно – преголемата реалистичност на животот зад театарските кулиси) го доведува авторот до неврастенија, и, најверојатно, до смрт. Писателот кој ја гледа смртта на своето дело „умира“ заедно со него. Булгаков повеќе пати го почувствувал тоа на својот творечки пат.

Автор: Михаил Булгаков (1891–1940)

Превод од руски јазик: Јане Јованов

Број на страници: 207

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *