Од 7 до 107

О д 7 до 107 е книжевен проект насочен кон создавање нова публика и постигнување поголема видливост на висококвалитетните книжевни дела од јазиците и културите што се помалку застапени во македонскиот културен релјеф.

Проектот опфаќа десет современи дела од книжевната фикција, сите со значителен уметнички дострел, кои се објавуваат во период од две години. Опфатените книги се во авторство на писатели што уживаат статус на современи класици кај публиката и критиката во своите земји: Чешка, Полска, Бугарија, Хрватска, Словенија, Шведска, Естонија, Германија и Франција. Поаѓајќи од намерата да се одговори на потребата од квалитетна литература за различните читателски генерации, интереси и вкусови, селекцијата покрива десет оригинални книжевни врски на европската книжевност со современоста и со книжевната култура.

Издавачкиот план е соодветно поделен на две еднакви половини: едната опфаќа пет книги наменети за младите читатели, а другата половина носи пет книги за возрасната и искусна читателска публика. Целта на широкиот читателски спектар кому му се обраќа проектот Од 7 до 107 е да се пополни генерациската празнина што го оневозможува создавањето континуирани читателски навики што се задоволуваат и развиваат квалитетно од раната младост до доцните години. Замислата подразбира и приближување на авторите и преведувачите до публиката преку дополнителна интерактивна програма надвор од самите изданија.

Проектот е поддржан од програмата „Креативна Европа“ на Извршната агенција за образование, аудиовизулени уметности и култура на Европската Унија.

Период на реализација: февруари 2019 – јануари 2021
_

T he European literary project From 7 to 107 has managed to create new audiences and garner greater visibility of high quality literary works of European fiction, with an emphasis on languages less represented in the Macedonian cultural landscape. The project, which ran from February 2020 to January 2022, helped diversify the quality contemporary literature on offer to local readers. Simultaneously, a significant part of the project activities promoted the relationship between European authors and their audience in North Macedonia. Half of the published books targeted a younger audience (children, adolescents, and younger adults) and the other was tuned to a more mature and experienced readership, which ensured that the project’s impact spans across generations. Creative and innovative promotional practices complemented the usual activities of distribution and dissemination. The project was prominent at two national book fairs and two editions of the literary festival ArtArea, and the interviews with authors were widely shared on social media with a focus on some towns that have been culturally neglected for years. We thus managed to reach new audiences and establish our publishing house’s presence in contexts outside the cultural core of the capital city. Throughout the project, Begemot Publishing has come forth as an advocate for the necessity of peripheral, culturally deprived areas to participate in the cultural life of the country. Thus, running the project activities has improved our position in the publishing sector and our competitive market position.

Книги од проектот „Од 7 до 107“


 • 3326

Оскар Крун – Чекајќи го ветрот

В инга сонува за морето. Таа ќе биде морнар кога ќе порасне, ќе плови до далечни пристаништа и можеби ќе спаси морнари од бродолом. Дома во градот, мама е тажна, а тато си заминува [...]

 • 3291

Алек Попов – Митологија на транзицијата

„М итологија на транзицијата е збирка од петнаесет раскази на Алек Попов, инспирирани од материјалната и симболичката реалност на последните години на Источниот Блок и на транзициските приказни, одживеани лично и доживеани длабоко од [...]

 • 3276

Павел Чех – Големата авантура на Пепик Стреа

„Г олемата авантура на Пепик Стреа“ е имагинативен bildungsroman за срамежлив и интровертен обожавател на книги, кој балансира на границата на сонот и реалноста, лебдејќи навидум лесно помеѓу едното и другото. Стилот на пишување [...]

 • 3205

Паво Матсин – Гогољово диско

„Г огољово диско“ е несомнено најмоќното дело на Матсин досега. Неговиот карактеристичен криптичен, непостојан заплет и интертекстуалноста, автентичноста на општествените околности на книгата и нејзините неверојатни настани даваат основа да се класифицира како магичен [...]

 • 3153

Миљенко Јерговиќ – Иншала, Мадона, инашала

„И ншала, Мадона, инашала“ е збирка раскази во кои се прекрстуваат традиционалната и современата проза, Западот и Ориентот, минатото и сегашноста, христијаните и муслиманите, босанските севдалинки и далматинските клапи, Каурите и Турците, Османлиската и [...]

 • 3147

Драго Јанчар – Џојсовиот ученик

„Џ ојсовиот ученик“ од Драго Јанчар е збирка раскази изградени околу ликови вовлечени во значајни историски настани. Насловниот расказ е инспириран од страшната и вистинска животна приказна за Борис Фурлан, млад човек што одел [...]

 • 3051

Оливие Бурдо – Чекајќи го Боџенглс

М илозвучниот глас на Нина Симон ја пее „Боџенглс“, а тие танцуваат. Нивниот син, искрено и детски наивно, раскажува за безбројните забави во нивниот дом, за нивното необично милениче – елегантниот момин жерав, училишните [...]

 • 3047

Диего Арболеда – Забрането е да се чита Луис Карол

  У гледна брачна двојка од Менхетн, Њујорк, итно бара ДАДИЛКА ОД ФРАНЦИЈА за својата ќерка единица. Треба да биде СЕРИОЗНА, да има ДОБРИ ПРЕПОРАКИ, ДОБРИ МАНИРИ, се разбира, и, многу важно, поточно неопходно [...]

 • 3045

Милена Баиш – Антон нурка

А нтон е слободоумно момче со оригинални идеи, кое е соживеано во своите видеоигри и открива необични пријатели во реалниот и во виртуелниот свет. Кога еден ден ќе замине на одмор во камп со [...]

 • 2479

Пјотр Пажињски – Пансион

В о романот „Пансион“, Пјотр Пажињски раскажува за млад човек што се враќа, по многу години, во пансион во близина на Варшава, кој, како момче, го посетувал со баба си. Пансионот е еврејско одморалиште [...]

Авторите за рубриката À propos


 • 3199

Разговор со Алек Попов за рубриката À propos

Алек Попов е еден од најважните и најпознатите современи бугарски писатели. Автор е на романите „Мисија Лондон“, „Црната кутија“ (и неговата втора верзија: „Црната кутија: кучиња што летаат ниско“), „Сестрите Палавееви во бурата на историјата“, [...]

 • 3193

Драго Јанчар за рубриката À propos

Кажување на Драго Јанчар за книгата Џојсовиот ученик. Се радувам дека уште една моја книга се појави во Македонија, во државата за која ме поврзуваат многу работи, која ја сакам, чија книжевност ја ценам и [...]

 • 3195

Оскар Крун за рубриката À propos

Кажување на Оскар Крун за книгата Чекајќи го ветрот. Здраво, јас сум Оскар Крун. Писател сум, главно пишувам приказни, романи, сликовници. Моите книги честопати се претставени како книжевност за млади читатели или книжевност за деца, [...]

 • 3190

Пааво Матсин за рубриката À propos

Кажување на Павел Чех за книгата Гогољово диско. Здраво, се викам Паво Матсин и сум автор на книгата „Гогољово диско“. Ова е мојата трета книга, која стана мој пробив во литературата добивајќи ја естонската награда [...]

 • 3180

Разговор со Миљенко Јерговиќ: Пишувањето е осаменичка работа

Миљенко Јерговиќ е еден од најистакнатите босанскохерцеговски и хрватски писатели. Член е на хрватскиот ПЕН центар, а членството во босанскохерцеговскиот ПЕН центар го повлекол во 2020 год., поради протестното писмо на Здружението од 9 мај [...]

 • 3113

Павел Чех за рубриката À propos

Кажување на Павел Чех за книгата Големата авантура на Пепик Стреа. Добар ден, се викам Павел Чех, се наоѓам во своето ателје и пред мене лежи книгата „Големата авантура на Пепик Стреа“, која ја напишав [...]

 • 3109

Разговор со Милена Баиш за рубриката À propos

Милена Баиш е родена во 1976 година во Бохум. Студирала на филмската академија во Берлин. Почнала да пишува приказни за деца уште кога била во средно училиште. Денес живее со својата мачка во едно селце [...]

 • 3103

Разговор со Пјотр Пажињски за рубриката À propos

Пјотр Пажињски завршил филозофија на Варшавскиот Универзитет и е доктор на хуманистички науки. Од 2000 година е главен уредник на месечникот „Мидраш“. Автор е на монографијата „Лавиринт и дрво“ (2005) и на личниот водич „Даблин со [...]

 • 3102

Разговор со Диего Арболеда за рубриката À propos

Разговорот го водеше и го преведе од шпански јазик Сања Михајловиќ-Костадиновска. Здраво, јас сум Диего Арболеда. Моите пријатели од Македонија побараа од мене да одговорам на неколку прашања. Еве ги пред мене, па, да почнеме. [...]

 • 3097

Разговор со Оливие Бурдо за рубриката À propos

Оливие Бурдо е француски современ писател роден во 1980 во Нант. Човекот чија единствена диплома е „изводот на родени“, со години безуспешно се обидува да се вклопи во најразлични професии. На триесет години, откако ја [...]

Во живо со авторите