Карл-Јохан Валгрен – Приказна за една гротескна љубов

Карл-Јохан Валгрен – Приказна за една гротескна љубов

Ј

унакот на романот, Херкул Барфус, е глувонемо џуџе што поседува необична дарба за читање на туѓите мисли и за влијаење врз нив, како и за предвидување на иднината. Доаѓа на свет во јавна куќа, а мајка му умира за време на породувањето. Истиот ден, во соседната соба, се раѓа ќерката на друга проститутка – Хенриет. Децата воспоставуваат необичен контакт… Романот „Приказна за една гротескна љубов“ искажува сродство со литературата на јужноамериканскиот магичен реализам, со своите претходници Габриел Гарсија Маркес и Изабела Аљенде. Во овој барокен роман, чија акција е сместена во почетокот на XIX век, значењата се менуваат прикажувајќи го двојното дно, блескавите парадокси пронаоѓаат исто така блескави решенија, лутајќи по мрачните лавиринти на писателот.

Превод од шведски јазик: Родна Русковска

Број на страници: 332

Едиција: Аквамарин | Формат: 195×125

Извадок од книгата

Нарачај дома

Карл-Јохан Валгрен (1964)

Карл-Јохан Валгрен

Препорачај ја книгата