Оскар Вајлд – Критичарот како уметник

„К

ритиката  сама по себе е уметност.“ Ова е еден од исклучителните аргументи во текстот кој најверојатно е еден од најубедливите критички дијалози на Оскар Вајлд. Критичарот како уметник ја истражува Вајлдовата одбрана на критиката преку остар, духовит, остроумен дијалог и фасцинантни, одлично обмислени аргументи. Овој теориски дијалог користи базични примери за да дискутира на многу теми, како критиката, како уметничката форма, вистинската дефиниција на критичарот, вредноста на критиката над уметноста и многу други. Како вистинско богатство за обожавателите на Вајлд и добродојден прилог кон секоја библиотека, Критичарот како уметник го поткрепува духовитиот поглед на големиот светски писател и неговата вистинска љубов кон уметноста.

Автор: Оскар Вајлд (1854–1900)

Превод од англиски јазик: Кристина Димкова

Број на страници: 137

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *