Оскар Вајлд – Кантервилскиот дух

К

антервилскиот дух е новела чиешто дејствие е сместено во еден стар англиски замок, каде што владее духот на сер Симон Кантервил. Духот бил непокорлив владетел на замокот, се’ додека едно американско семејство не се вселило во него и не започнале да се случуваат паранормални случувања, во коишто дури ни самиот дух не е поштеден. Навидум едноставна и пријатна за читање, сепак Кантервилскиот дух содржи и голема доза на хумор, но и интересна претстава на културолошките разлики помеѓу Американците и Англичаните. „Зајадливото перо“ на Оскар Вајлд, исто така на хумористичен начин го засегнува и современиот капиталистички свет, во којшто биле загубени некогашните духовни вредности.

Автор: Оскар Вајлд (1854–1900)

Превод од англиски јазик: Кристина Димкова

Број на страници: 65

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *