Оскар Крун за рубриката À propos

Оскар Крун за рубриката À propos

Кажување на Оскар Крун за книгата Чекајќи го ветрот. Здраво, јас сум Оскар Крун. Писател сум, главно пишувам приказни, романи, сликовници. Моите книги честопати се претставени како книжевност за млади читатели или книжевност за деца, но јас мислам дека сите книги се за секого. Нема потреба да ставаме возрасни граници на книгите. Книгава што денес…

Пааво Матсин за рубриката À propos

Пааво Матсин за рубриката À propos

Кажување на Павел Чех за книгата Гогољово диско. Здраво, се викам Паво Матсин и сум автор на книгата „Гогољово диско“. Ова е мојата трета книга, која стана мој пробив во литературата добивајќи ја естонската награда за литература Cultural Endowment of Estonia и Европската награда за литература, а стигна и на топ листата на најпродавани книги…

Разговор со Миљенко Јерговиќ: Пишувањето е осаменичка работа

Разговор со Миљенко Јерговиќ: Пишувањето е осаменичка работа

Миљенко Јерговиќ е еден од најистакнатите босанскохерцеговски и хрватски писатели. Член е на хрватскиот ПЕН центар, а членството во босанскохерцеговскиот ПЕН центар го повлекол во 2020 год., поради протестното писмо на Здружението од 9 мај по повод одржувањето на комеморативната миса за Масакрот во Блајбург во 1945 г. Неговата проза и поезија се преведувани на…

Фестивал ArtArea 5

Фестивал ArtArea 5

(14–19 септември 2021) Кафе-книжарница Буква https://www.facebook.com/events/284906289705161 Вторник, 14 септември 20:00 – Промоција на збирката раскази „Утрото на бессоните“ од Андреј Ал-Асади (Наше маало, Бегемот) · Промотор: Исток Улчар. Среда, 15 септември 20:00 – Промоција на збирката есеи „Интелектуалци, политика, култура“ од Данило Коцевски (Перископ, Бегемот) · Промотор: Владимир Мартиновски · Соговорници: Јана и Огнен Коцевски.…