Канадскиот џин на модерниот расказ

Алис Манро е родена во Онтарио, Канада, во 1931 г., каде студирала на универзитетот Западен Онтарио. Нејзината прва збирка раскази е издадена под насловот Танцот на среќните сенки. Таа е добитничка на голем број награди и номинации, а во 2009 г. ја освојува наградата Man Booker International Prize. Истата година ја издава збирката раскази Премногу…

Портрет - Бруно Шулц

Бруно Шулц (1892 – 1942) – полски прозаист, сликар, графичар и литературен критичар од еврејско потекло. Се родил во Дрохобич, претежно еврејски град. Студирал архитектура во Лавов и поголемиот дел од животот го поминал во родниот град, каде што работел како учител по цртање во гимназија. Врз него интелектуално влијание извршила Млада Полска и германската…

Марио де Са-Карнеиро

Марио де Са-Карнеиро (1890-1916) е португалски поет и прозаист. Влегува во светот на модернистите благодарение на големиот поет и езотерик Фернандо Песоа. Заедно со Фернандо Песоа и Алмада Негреирош пишува за книжевниот зборник „Орфеу“ под влијание на европската авангарда, со што создава и скандалозни реакции во Португалија поради смелоста на изразот и футуристичкиот идеализам. Своите…