Стефан Грабињски - Мистични приказни

страници: 125 формат:180×110 цена:220 ден Расказите на Грабињски се карактеризираат со препознатлив литературен стил во којшто преовладуваат парапсихолошки, магични, демонолошки и фантастични мотиви. Во творбите, во на почетокот „обичниот“ живот на ликовите почнуваат да се појавуваат таинствени и необични појави, а конфронтацијата со нив во изненадувачки завршеток го доведува главниот лик до внатрешни промени или, значителни…

Витолд Гомбрович - Транс-Атлантик

страници: 153 формат:180×110 цена:250 ден Во Транс-Атлантик автобиографските мотиви се испреплетуваат со нескротливата фантазија, а целината, трагикомична во тонацијата, придобива карактеристики на гротеска. Писателот претставува карикатурална слика за полската емиграција, преку која го прикажува полскиот менталитет и проблемите со коишто неговата родна литература живеела над век и половина. Транс-Атлантик несомнено е најчудното дело на Гомбрович, доколку…

Ладислав Клима - Како ќе биде по смртта

страници: 153 формат:180×110 цена:250 ден Прозата на Клима, заситена со таинственост, има голем број допирни точки со гротеската, црниот хумор, психопатологијата, изобилува со шокантни теми и остри ефекти. Користи мотиви на популарна литература, а воедно бесрамно покренува вистинска и комплицирана филозофска проблематика, ја надраснува артистичката клима на преломот на вековите, антиципира значително подоцнежни појави. Неговото творештво…

Гастон Леру - Мирисот на дамата во црно

страници: 307 формат:180×110 цена:300 ден Мирисот на дамата во црно е дело од циклусот за генијалниот дописник-детектив, Жозеф Рулетабиј. Добропознатиот злосторник Ларзан на мистериозен начин и во чудни околности ги демнее своите жртви. Се појавува речиси во сите ликови на романот. Помеѓу сите владее страв, паника и исчекување. Дали тој се појавува како призрак во некој…

Теодор Фонтане - Ефи Брист

страници: 383 формат:180×110 цена:360 ден Ефи Брист е ќерка на благородник од Северна Германија. На седумнаесетгодишна возраст се мажи за баронот Герт фон Инштетен, маж двојно постар од неа, којшто некогаш неуспешно претендирал за раката на мајката на Ефи. Тие усилби биле отфрлени поради неговата ниска општествена положба, којашто во меѓувреме значително се подобрила. Љубовниот мотив…

Ципријан Норвид - Цивилизација

страници:115 формат:180×110 цена:230 ден Новелите „Ad leones!”, Стигма, Тајната на лордот Синглворт, како и новелите-легенди Белегзија и Цивилизација – освен претставувањето на конкретни настани, содржат и општи вистини. Се карактеризираат со големо чувство за детаљ, но нараторот брза со објаснувањето на надредната смисла на настаните, оценувајќи ги според јасно определен систем на морални вредности, посредно или…

Михаил Булгаков - Театарски роман

страници: 207 формат:180×110 цена:250 ден Театарски роман, иако незавршен роман, е полно дело кое во душата остава огромeн белег. Приказната на Максудов е толку лична, толку болна, што веднаш си го наоѓа местото до срцето на читателот. Желбата на Максудов да живее со театарот и да го разбира неговото несовршенство, нереалност (или обратно – преголемата реалистичност…

Витолд Гомбрович - Космос

страници:189 формат:180×110 цена: 250 ден „Космос за мене е црн, пред сѐ црн, нешто како црн измешан брзак полн со вирови, закочувања, мртвици, црна вода којашто подига илјадници отпади, а во неа загледан човек – загледан во неа и од неа однесен – којшто се труди да прочита, да сфати, да поврзе во некаква целина… Црнило,…

Оскар Вајлд - Критичарот како уметник

страници:137 формат:180×110 цена:200 ден „Критиката  сама по себе е уметност.“ Ова е еден од исклучителните аргументи во текстот кој најверојатно е еден од најубедливите критички дијалози на Оскар Вајлд. Критичарот како уметник ја истражува Вајлдовата одбрана на критиката преку остар, духовит, остроумен дијалог и фасцинантни, одлично обмислени аргументи. Овој теориски дијалог користи базични примери за да…

Чарлс Буковски - Холивуд (II издание)

страници:256 формат:180×110 цена:300 ден Холивуд (1989) е претпоследниот роман за сагата на Хенри Кинаски, како што самиот Буковски вели: „роман за пишувањето на сценариото и снимањето на филмот Барфлај“, каде што во главните улоги се појавуваат Мики Рурк и Феј Данавеј. Холивуд е бескомпромисна иронија на холивудскиот свет на филмските ѕвезди, продуценти, сценаристи. Жешка критика на…