Паво Матсин – Гогољово диско

Паво Матсин – Гогољово диско

„Г

огољово диско“ е несомнено најмоќното дело на Матсин досега. Неговиот карактеристичен криптичен, непостојан заплет и интертекстуалноста, автентичноста на општествените околности на книгата и нејзините неверојатни настани даваат основа да се класифицира како магичен реализам, но со комбинирањето на неговата смисла за хумор, апсурдноста и ерудицијата, Матсин создава оригинална и ослободителна визија: дури и кога ситуациите или условите драстично се менуваат, животот има тенденција да продолжи и да нѐ изненадува. Силните страни на енергичниот внатрешен свет на Матсин се засилени во „Гогољово диско“: бизарна атмосфера слична на соништата, населена со колоритни ликови и апсурдни ситуации. Апсорбирајќи влијанија од историјата, алхемијата, мистицизмот и литературата, Матсин овде создава магичен и гротескен свет: свет што нема да се подложи на класификација по жанр.                  

„Гогољово диско“ е сместено во блиска иднина (или паралелно постоење) во која империјална Русија става крај на независноста на Естонија, а Естонците стануваат малцинство во сопствената татковина. Сепак, делото не се фокусира на националната апокалипса, туку на тоа како рускиот книжевен класик Николај Гогољ (кој воскреснува од мртвите) оди да го посети пасторалниот град Вилјанди во јужна Естонија, каде што го доведува локалниот интелектуализам до вриење и во некои случаи, го превртува наопаку.

 

Превод од унгарски јазик: Златко Панзов и Анамарија Цинеге Панзова

Број на страници: 149

Едиција: Аквамарин | Формат: 195×125

Извадок од книгата

 

Нарачај дома

 

Паво Матсин

Паво Матсин (р. 1970) е естонски писател и критичар чија книжевна активност започнала во експерименталната група „14NÜ“, која се фокусирала на проширувањето на можностите на книжевната форма: почнувајќи од необичниот дизајн и темите на книгите што ги објавиле членовите, вклучително и колорните изданија на книги што најдобро може да се класифицираат како перформанси. „Соло кариерата“ на Матсин, исто така, се карактеризира со експериментализам и игрив пристап. Кога е објавено неговото прво дело во 2011 година – „Доктор Шварц. Дванаесетте клучеви за алхемијата“ – се сметало за негов прв обид да обедини две крајности: експерименталниот стил на пишување и традиционалното раскажување приказни. Сепак, се покажало дека првото го засенило второто, па така дебито на Матсин добива мешавина од воодушевени и скептични реакции. Неговиот роман „Сината гарда“ (2013), авантуристичка приказна лоцирана во Рига, докажа дека Матсин е повеќе од весел ексцентрик. Во својот трет роман, „Гогољово диско“, авторот постигнува совршена рамнотежа помеѓу книжевните игри и вештото раскажување приказни.

Препорачај ја книгата