Каролин Жорж - Синтеза

Каролин Жорж - Синтеза

„И

маго, краен стадиум во развојот на една индивидуа, кај антроподите и амфибиите.“ Растејќи со татко пијаница и мајка скршена од тага, една девојка го поминува своето детство од 1980-те зјапајќи во телевизорот за да избега од напнатоста, депресијата и насилното однесување што го исполнуваат нејзиниот приградски дом. Откако победува на натпревар за модели, се посветува на тоа да стане мирно имаго на кое може да се проектира сè, празен лист со празен поглед. Заработувајќи доволно во Париз за да се пензионира во своите дваесетти години, купува студио во Монтреал и се повлекува од светот и неговите перципирани закани, негувајќи го своето постоење како имаго преку својот аватар во виртуелната реалност. Жорж укажува на отуѓено детство прикажувајќи ги опсесиите на поп-културата, жената во улогата на имаго, изолацијата во својот дом и светот на интернетот. „Синтеза“ е каталог на немирот на едно време, од нуклеарна војна до тероризам, од климатски промени до биолошка војна. Сместена во минатото и не многу далечната иднина на Монтреал, „Синтеза“ е застрашувачка приказна за угнетувањето, потиснувањето и бестелесноста.

Превод од француски јазик: Марија Коцевска

Број на страници: 171

Едиција: Аквамарин | Формат: 195×125

Извадок од книгата

Нарачај дома

Каролин Жорж

Каролин Жорж (1970 г.) – канадска писателка и мултидисциплинарна уметница од Квебек. Студирала уметност и филм на Универзитетот Квебек во Шикутими и историја на уметност на Универзитетот Квебек во Монтреал. Нејзиниот дебитантски роман „La Mue de l’hermaphrodite“ е објавен во 2001 година, а оттогаш објавува романи, раскази, поезија и литература за деца. Со романот „Синтеза“ (2017) ја освојува наградата Governor General’s Award 2018 за белетристика на француски јазик, како и наградата Жак-Бросар во 2018 година.

Препорачај ја книгата