Марио де Са-Карнеиро – Исповедта на Лусио

И

споведта на Лусио е едно од најважните дела на Марио де Са-Карнеиро, бидејќи ги обработува неговите три главни животни опсесии: самоубиството, перверзната љубов и ненормалниот развој кој кулминира со лудило. Приказната се развива меѓу Рикардо, Лусио и Марта, којашто е страсниот јазол меѓу нив двајца. Во форма на криминалистички роман, дејството започнува со исповедта  на Лусио за смртта на својот пријател Рикардо и минува десет години во затвор.

Напишана со колоритен и раскошен стил, Исповедта на Лусио е приказна за љубовта, прељубата, боемството, уметничката треска…

Автор: Марио де Са-Карнеиро (1890–1916)

Превод од португалски јазик: Наташа Сарџоска

Број на страници: 134

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *