Витолд Гомбрович – Транс-Атлантик

„К

осмос за мене е црн, пред сѐ црн, нешто како црн измешан брзак полн со вирови, закочувања, мртвици, црна вода којашто подига илјадници отпади, а во неа загледан човек – загледан во неа и од неа однесен – којшто се труди да прочита, да сфати, да поврзе во некаква целина… Црнило, хорор и ноќ. Ноќ пронижана со брутална страст, затруена со љубов.“

Витолд Гомбрович

Автор: Витолд Гомбрович (1904–1969)

Превод од полски јазик: Филип Димевски

Број на страници: 153

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *