Витолд Гомбрович – Космос

„К

осмос за мене е црн, пред сѐ црн, нешто како црн измешан брзак полн со вирови, закочувања, мртвици, црна вода којашто подига илјадници отпади, а во неа загледан човек – загледан во неа и од неа однесен – којшто се труди да прочита, да сфати, да поврзе во некаква целина… Црнило, хорор и ноќ. Ноќ пронижана со брутална страст, затруена со љубов.“ Витолд Гомбрович

Автор: Витолд Гомбрович (1904–1969)

Превод од полски јазик: Филип Димевски

Број на страници: 189

Едиција: Арс Магна | Формат: 180×110

Извадок од книгата

Нарачај дома

Препорачај ја книгата

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *