Петр Станчик – Јазовецот Итре ја освојува вселената

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 32 формат:250×170 цена:350; тврд повез Во својата нова приказна, јазовецот Итре, истражувач од Габровата шумичка, со помош на генијалката, утката Живка, ќе изгради вселенска ракета. Со неа ќе летне сè до Педалуна, која е малечок сателит на нашата Месечина. Итре ќе доживее авантура со вонземјани, а на сцената […]

Continue Reading

Петр Станчик – Јазовецот снима филм

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 32 формат:250×170 цена:350; тврд повез Кога во Габровата шумичка еден ден од градот ќе долета шарениот папагал, сè ќе се раздвижи. Наеднаш целата шума им се восхитува на неговите убави пердуви. А тој што има обично црно-бело крзно, не сака да се појави пред очите на другите. Сепак, […]

Continue Reading

Алис Манро – Месечините на Јупитер

Превод од англиски јазик: Кристина Димкова страници: 360 формат: 180×110 цена: 350 Метафикциската проза на Алис Манро ги претвора обичните животи во необични приказни. Нејзините приказни се мисловно провокативни, а мистериозната вештина да ги конструира овие големи теми во навидум домашни, работнички приказни е она што ја прави Манро вистинска кралица на расказот. Леснотијата на […]

Continue Reading

Фестивал ArtArea 3

(24–26 Јануари 2020)Кино Култура ПЕТОК, 24 ЈАНУАРИ 19:00 – Почеток на фестивалот. Постојани изложби на фотографија (Ѕвонко Плавевски „Skopje Street Life“) и илустрација (Владимир Лукаш)19:30 – Промоција на романот „Пропаст“ од Владимир Зарев (Бугарија). Промотор: Оливера Ќорвезироска 20:30 – Книжевни муабети: промоција на романот „Девет приказни за госпоѓа Сит“ од Билјана Црвенковска; промоторки: Калина Малеска […]

Continue Reading

Сања Михајловиќ-Костадиновска – Сонувалко

страници: 34 формат: 235×160 цена: 300 „Сонувалко, има време за сонување, подготви се на училиште!“ – му велеше мајката на малото бувче. Но, дали навистина има време? Ќе ја сонува ли утре пак Белата топка на небото? Sonuvalko.pdf Нарачај

Continue Reading

Ѓоко Здравески – Отсечки стварност

страници: 105 формат: 185×120 цена: 150 „Отсечките стварност“ обично се случуваат среде секојдневието, кое на прв поглед се чини банално. Но, Здравески успева да ни ги укаже пукнатините во реалноста, кои претставуваат влез во непредвидливи, можеби и опасни лавиринти. Со тон што не е врескачки, туку сталожен, со проникливост и интуитивност, со смелост да се […]

Continue Reading

Владимир Мартиновски – Зоостории

страници: 213 формат: 185×120 цена: 250 Пред нас е прозна книга составена од вкупно 77 раскази, поделени во 11 циклуси, секој изграден од по 7 прози. Зоосторија во ова дело на Мартиновски е именување на поетичка припадност кон едно универзално, наместа сосем духовно набљудување и регистрирање на сиот жив свет, оној на инсектите, на животинките, […]

Continue Reading

Жил Менар – 50 раскази (избор од 10 збирки раскази)

страници: 240 формат: 185×120 цена: 250 Книгата „50 раскази (избор од 10 збирки раскази“ од Жил Менар опфаќа неколку „недовршени“ циклуси кратка прозна фикција, од кои сите, според своите стилски обележја, припаѓаат на различни жанровски парадигми (кус расказ, бајка, хаибуни итн.) и се изградени во согласност со нивните конвенции. Таквиот зафат го прави овој „циклус […]

Continue Reading