Јунас Карлсон - Собата

Превод од шведски јазик: Родна Рускоска страници: 156 формат:195×125 цена:200 „Собата“ е роман за модерната бирократија и за човечката имагинација. Бјорн е државен службеник кого дневната рутина комплетно го потиснува и не може да се пронајде во секојдневната комуникација со паразитите во современото бирократско општество. Романот делумно е психолошка драма бидејќи го прикажува постепеното преоѓање…

Никола Дикнер - Шест степени слобода

Превод од француски јазик: Катерина Василевска страници: 284 формат:195×125 цена:300 „Шест степени слобода“ е роман за современото бегство од монотоното секојдневие. Обидот на Лиза, млада девојка со многу мечти и малку пари, да се ослободи од границите и притисоците на нуклеарните (семејни) и комплексните (државни) социјални структури, е ситуиран во необичен контекст: габаритниот и сложен…

Радка Денемаркова - Парите од Хитлер

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 280 формат:195×125 цена:250 Гита Лаушман во 1945 година се враќа дома од концентрациониот логор, но се покажува дека за неа – слично како и за голем број чехословачки жители со еврејско-германско потекло – времето на насилството и неправдата воопшто не завршило. Романот е запис на сеќавањето. Гита се…

Шчепан Твардох - Морфиум

Превод од полски јазик: Илија Трајковски страници: 573 формат:195×125 цена:500 Варшава. Втора светска војна. „Јас сум Константи Вилеман, сакам жени, сакам да танцувам и не сакам коњи, обожавам автомобили, сакам шкотски твид и летни костуми од лесен тропикал, сакам автомобилски трки и подиумот што се врти во Адрија, сакам џез, сакам шампањ и морфиум, не…

Патрик Девит - Браќата Систер

Превод од англиски јазик: Кристина Димкова страници: 302 формат:195×125 цена:350 „Браќата Систер“ претставува омаж кон класичниот вестерн роман трансформиран во незаборавен комичен книжевен триумф. Ова е приказна полна со извонредно насликани ликови – губитници, измамници, отпадници од сите сфери на животот – раскажана од комплексен и убедлив наратор. Романот е насилна и страсна одисеја низ…

Стефан Мендел-Енк - Три мајмуни

страници: 142 формат:195×125 цена:200 ден. Во романот „Три мајмуни“ Стефан Мендел-Енк се навраќа на своите детски спомени за еврејската заедница во Гетеборг. Поделбата на семејството на младиот Јакоб и фрагментацијата на еврејската дијаспора во Шведска го формираат јадрото околу кое е изградено сижето во серија емпатично и комично раскажани сцени, кои не се хронолошки распоредени.…