Хелија Кореја - Дваесет скали и други раскази

Превод од португалски јазик: Наташа Сарџоска страници: 133 формат:195×125 цена:200 Хелија Кореја во збирката раскази „Дваесет скали и други раскази“ раскажува за низа чудни, сперливи, особено женски ликови заплеткани во гротескни и готски светови, каде што границите меѓу доброто и злото, реалното и надреалното, сакралното и световното, езотеричното и прагматичното, слободата и табуата, наизменично се…

Даниела Ходрова - Спирални реченици

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 419 формат:195×125 цена:400 „Спирални реченици“ е носител на чешката награда Роман на годината во 2016 г. Авторката ја обива за него престижната чешка книжевна награда „Магнезија литера“. Во него се тесно сврзани животната судбина на преведувачката и поетеса Бохумила Грегерова и сликарката Адриена Шимотова, на кои им е…

Миљенко Јерговиќ - Бјуик Ривера

Превод од хрватски јазик: Ѓоко Здравески страници: 193 формат:195×125 цена:350 Романот „Бјуик Ривера“ е објавен во 2001 година и е преведена на десетина јазици. Според него, Горан Рушановиќ има снимено истоимен филм, кој беше апсолутен победник на Сараевскиот филмски фестивал во 2008 г. Романот на Јерговиќ не е книга за автомобилот како фетиш, за патолошката…

Виктор Пелевин - Синиот фенер

Превод од руски јазик: Андреј Јованчевски страници: 432 формат: 200×130 цена: 500 „Синиот фенер“ е збирка раскази од 1992 година, која зазема посебно место во опусот на Пелевин. Таа е првото негово објавено дело со кое веднаш ја освојува наградата „Мал букер“ во Русија. Како и неговите подоцнежни романи, овие раскази се крајно инвентивни и лесно преминуваат од еден…

Ева-Мари Лифнер - Lacrimosa

Превод од шведски јазик: Родна Русковска страници: 270 формат: 200×130 цена: 350 Lacrimosa на Ева-Мари Лифнер е вешто напишана и фасцинантна приказна за Карл Јунас Луве Алмквист и едно диво дете што го наоѓа кога работи како учител во Финска. Алмквист се грижи за детето, го воспитува во духот на Русо. Детето е девојче, но поголемиот дел од…

Доминик Фортје - Во опасност од морето

Превод од француски јазик: Катерина Василевска страници: 147 формат: 200×130 цена: 250 Во 2016 година, делото „Во Опасност од Морето“ е добитник на наградата Governor General’s Award за францускојазична фикција. Истовремено роман и лична исповед, „Во Опасност од морето“ е дело кое преку суптилна игра со фокализацијата, нежно испреплетува две приказни, измешани како испишани страници, ненадејно натопени…

Гај Вардерхаге - Тате Ленин и други приказни

Превод од англиски јазик: Кристина Димкова страници: 255 формат: 200×130 цена: 300 Приказните во оваа збирка се одвиваат во светот кој Вандерхаге многу добро го познава – фармите и изолираните гратчиња во прериите, каде што суровоста  на природата оставила силно влијание врз личноста на човекот. Мајсторски исткаени со нишки на лесен хумор, но, сепак, мрачно обоени, овие…

Марио де Карваљо - Вагабонтски раскази

Превод од португалски јазик: Наташа Сарџоска страници: 161 формат:195×125 цена:250 Овие раскази се вагабонтски токму поради тоа што не престануваат да чекорат, да се движат и да ги изминуваат лавиринтите, патеките и улиците на древното; скитаат и талкаат низ најтемните места и сокриените ќошиња, но исто така и блеснуваат среде дневниот болскот на обичниот живот.…

Миљенко Јерговиќ - Рута Таненбаум

Превод од хрватски јазик: Ѓоко Здравески страници: 347 формат:195×125 цена:400 Веста за Рута Таненбаум, миленичката на предвоената загрепска театарска сцена, допира дури до Хитлер. Сепак, по создавањето на Независната Држава Хрватска во 1941 година, Рута еден ден се буди како обична Еврејка и нејзиниот живот драстично се менува… Фабулираната биографија на хрватската Ширли Темпл истовремено…

Игнаци Карпович - Соња

Превод од полски јазик: Филип Димевски страници: 167 формат:195×125 цена:250 Во животот на Соња се завршило одамна, многу одамна, заедно со војната. Тогаш толку преживеала и почувствувала што потоа веќе ниту живеела ниту чувствувала, имајќи ги само спомените и кучешкото ремче со готски натпис. Случајната средба покрај селскиот пат го означува почетокот на приказната која…