Фестивал ArtArea 5

Фестивал ArtArea 5

(14–19 септември 2021)
Кафе-книжарница Буква

https://www.facebook.com/events/284906289705161

Вторник, 14 септември

20:00 – Промоција на збирката раскази „Утрото на бессоните“ од Андреј Ал-Асади (Наше маало, Бегемот) · Промотор: Исток Улчар.

Среда, 15 септември

20:00 – Промоција на збирката есеи „Интелектуалци, политика, култура“ од Данило Коцевски (Перископ, Бегемот) · Промотор: Владимир Мартиновски · Соговорници: Јана и Огнен Коцевски.

Четврток, 16 септември

18:00 – Промоција на сликовницата „Розовата планета“ / „Planeti Rozë“ од Мирко Попов и Нита Муча (Чудна шума), како и на истоимената музичка компилација.

20:00 – Промоција на збирката раскази „Во кратки црти“ од Сања Михајловиќ-Костадиновска (Наше маало, Бегемот) · Промотор: Иван Шопов.

Петок, 17 септември

20:00 – Промоција на збирката раскази „Престапни години“ од Оливера Ќорвезироска (Наше маало, Бегемот) · Промотор: Владимир Мартиновски.

22:00 – „Правда за кратката проза“ (вечер на кратки раскази) · Конферансие: Иван Шопов.

Сабота, 18 септември

20:00 – Гостување во Скопје и разговор во живо со авторите Миљенко Јерговиќ (Хрватска) и Алек Попов (Бугарија) · Промоција на збирките раскази „Иншала, Мадона, иншала“ и „Митологија на транзицијата“ (Аквамарин, Бегемот) · Соговорници: Ѓоко Здравески и Душко Крстевски.

21:30 – Видеообраќање на Драго Јанчар (Словенија) по повод македонскиот превод на збирката „Џојсовиот ученик“ (Аквамарин, Бегемот).

22:00 – Џез концерт на „Летечки пекинезери Дуо“.

Недела, 19 септември

11:00–23:00 – Изложба на табли од македонски стрип автори.

12:00 – Стрип работилница за млади со Никола Темков и Игор Јовчевски (Стрип квадрат).

13:00 – Мал саем на македонски стрип изданија.

19:00 – Претставување на стрип издавачите „Стрип квадрат“ и „Бункер“.

20:00 – Промоција на изданието „Стрип –  деветтата уметност“ од Томислав Османли (Плочка, Бегемот) · Промотор: Јован Битољану · Соговорник: Ѓорѓе Јовановиќ.

21:00 – Проекција на анимираните филмови „Хансел и Гретел: вистинска приказна“ и „Човекот што не сакаше да умре“ од Гоце Цветановски · Најава на долгометражниот анимиран филм „Jon Vardar vs the Galaxy“ и разговор со авторот.


Организатор: Бегемот
Покровители: Креативна Европа – Култура, Министерство за култура на РСМ
Партнери: Кафе-книжарница „Буква“, „Стрип квадрат“, „Бункер“, „Чудна шума“
Место на одржување: Кафе-книжарница „Буква“