Канадскиот џин на модерниот расказ

Алис Манро е родена во Онтарио, Канада, во 1931 г., каде студирала на универзитетот Западен Онтарио. Нејзината прва збирка раскази е издадена под насловот Танцот на среќните сенки. Таа е добитничка на голем број награди и номинации, а во 2009 г. ја освојува наградата Man Booker International Prize. Истата година ја издава збирката раскази Премногу среќа. Во 2013 г. Манро ја добива најпрестижната награда, Нобелова награда во областа на литературата. Алис Манро е најпозната по својата вештина во пишувањето раскази, нејзини најпознати објавени збирки во последните неколку децении се, меѓу другите, Што се замислуваш? (1978); Месечините на Јупитер (1982); Бегалка (2004) итн.

Портрет – Бруно Шулц

Бруно Шулц (1892 – 1942) – полски прозаист, сликар, графичар и литературен критичар од еврејско потекло.

Се родил во Дрохобич, претежно еврејски град. Студирал архитектура во Лавов и поголемиот дел од животот го поминал во родниот град, каде што работел како учител по цртање во гимназија. Врз него интелектуално влијание извршила Млада Полска и германската литература од првата декада на XX-от. Во 1934 год. ја издал својата прва книга, Продавниците со боја на цимет. Поттикнат од младите литерати и издавачите, тој ја издал својата втора книга, Санаториумот во знакот на Клепсидрата. Целото негово прозно творештво се ограничува на тие две книги, кога ракописот на романот Месија, над којшто потоа работел, се загубил. Потоа пишува уште неколку раскази и критички есеи, кои сега за првпат се појавуваат на македонски јазик. Како Евреин, Шулц бил одведен во гетата во Дрохобич и таму бил убиен.

Врз основа на неговите раскази, како и за животот и делото на Бруно Шулц, снимени се и неколку филмски остварувања.

Марио де Са-Карнеиро

Марио де Са-Карнеиро (1890-1916) е португалски поет и прозаист. Влегува во светот на модернистите благодарение на големиот поет и езотерик Фернандо Песоа. Заедно со Фернандо Песоа и Алмада Негреирош пишува за книжевниот зборник „Орфеу“ под влијание на европската авангарда, со што создава и скандалозни реакции во Португалија поради смелоста на изразот и футуристичкиот идеализам.

Своите книжевни прозни дела, Почеток, Пријателство, Исповедта на Лусио, Небо во Оган и збирката поезија Дисперзија, ги пишува под влијание на Едгар Алан По, Стефан Маларме, Шарл Бодлер, Оскар Вајлд, Цезарио Верде, Фјодор Достоевски и Антонио Нобре. Постхумно се објавени неговите писма и книжевни преводи.

Марио де Са-Карнеиро се смета за еден од стожерите на португалската литература од XX век.

Naslov na post za slajder

Лорем Ипсум ис симплѕ думмѕ теџт оф тхе принтинг анд тѕпесеттинг индустрѕ. Лорем Ипсум хас беен тхе индустрѕ’с стандард думмѕ теџт евер синце тхе 1500с, њхен ан ункноњн принтер тоок а галлеѕ оф тѕпе анд сцрамблед ит то маке а тѕпе специмен боок.

Ит хас сурвивед нот онлѕ фиве центуриес, бут алсо тхе леап инто елецтрониц тѕпесеттинг, ремаининг ессентиаллѕ унцхангед. Ит њас популарисед ин тхе 1960с њитх тхе релеасе оф Летрасет схеетс цонтаининг Лорем Ипсум пассагес, анд море рецентлѕ њитх десктоп публисхинг софтњаре лике Алдус ПагеМакер инцлудинг версионс оф Лорем Ипсум.

Лорем Ипсум ис симплѕ думмѕ теџт оф тхе принтинг анд тѕпесеттинг индустрѕ. Лорем Ипсум хас беен тхе индустрѕ’с стандард думмѕ теџт евер синце тхе 1500с, њхен ан ункноњн принтер тоок а галлеѕ оф ѕпе.

Наслов на книга 3

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of ype.

Наслов на книга 2

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of ype.

Наслов на книга 1

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of ype.