Теодор Фонтане - Ефи Брист

страници: 383 формат:180×110 цена:360 ден Ефи Брист е ќерка на благородник од Северна Германија. На седумнаесетгодишна возраст се мажи за баронот Герт фон Инштетен, маж двојно постар од неа, којшто некогаш неуспешно претендирал за раката на мајката на Ефи. Тие усилби биле отфрлени поради неговата ниска општествена положба, којашто во меѓувреме значително се подобрила. Љубовниот мотив…

Ципријан Норвид - Цивилизација

страници:115 формат:180×110 цена:230 ден Новелите „Ad leones!”, Стигма, Тајната на лордот Синглворт, како и новелите-легенди Белегзија и Цивилизација – освен претставувањето на конкретни настани, содржат и општи вистини. Се карактеризираат со големо чувство за детаљ, но нараторот брза со објаснувањето на надредната смисла на настаните, оценувајќи ги според јасно определен систем на морални вредности, посредно или…

Михаил Булгаков - Театарски роман

страници: 207 формат:180×110 цена:250 ден Театарски роман, иако незавршен роман, е полно дело кое во душата остава огромeн белег. Приказната на Максудов е толку лична, толку болна, што веднаш си го наоѓа местото до срцето на читателот. Желбата на Максудов да живее со театарот и да го разбира неговото несовршенство, нереалност (или обратно – преголемата реалистичност…

Витолд Гомбрович - Космос

страници:189 формат:180×110 цена: 250 ден „Космос за мене е црн, пред сѐ црн, нешто како црн измешан брзак полн со вирови, закочувања, мртвици, црна вода којашто подига илјадници отпади, а во неа загледан човек – загледан во неа и од неа однесен – којшто се труди да прочита, да сфати, да поврзе во некаква целина… Црнило,…

Оскар Вајлд - Критичарот како уметник

страници:137 формат:180×110 цена:200 ден „Критиката  сама по себе е уметност.“ Ова е еден од исклучителните аргументи во текстот кој најверојатно е еден од најубедливите критички дијалози на Оскар Вајлд. Критичарот како уметник ја истражува Вајлдовата одбрана на критиката преку остар, духовит, остроумен дијалог и фасцинантни, одлично обмислени аргументи. Овој теориски дијалог користи базични примери за да…

Чарлс Буковски - Холивуд (II издание)

страници:256 формат:180×110 цена:300 ден Холивуд (1989) е претпоследниот роман за сагата на Хенри Кинаски, како што самиот Буковски вели: „роман за пишувањето на сценариото и снимањето на филмот Барфлај“, каде што во главните улоги се појавуваат Мики Рурк и Феј Данавеј. Холивуд е бескомпромисна иронија на холивудскиот свет на филмските ѕвезди, продуценти, сценаристи. Жешка критика на…

Хенрик Сјенкјевич - Скици нацртани со јаглен

страници:237 формат:180×110 цена:250 ден Скици нацртани со јаглен е избор од четири новели, коишто се сметаат за едни од најдобрите на Хенрик Сјенкјевич. Иако останале во сенка на неговиот огромен опус од историски романи, коишто на Сјенкјевич му донеле голема писателска слава, сепак неговите новели и раскази претставуваат многу важен елемент од неговото творештво. Скици нацртани…

Оскар Вајлд - Кантервилскиот дух

страници:65 формат:180×110 цена:140 ден Кантервилскиот дух е новела чиешто дејствие е сместено во еден стар англиски замок, каде што владее духот на сер Симон Кантервил. Духот бил непокорлив владетел на замокот, се’ додека едно американско семејство не се вселило во него и не започнале да се случуваат паранормални случувања, во коишто дури ни самиот дух не…

Бруно Шулц - Продавниците со боја на цимет / Санаториумот во знакот на Клепсидрата

  страници:423 формат:180×110 цена:380 ден Продавниците со боја на цимет и Санаториумот во знакот на Клепсидрата, се збирки раскази коишто ги раскажуваат семејните случки на трговско семејство од едно мало гратче, каде што не е тешко да се забележи сличноста со Дрохобич, родниот град на писателот. Авторот на тие случки им додава митолошки вредности, што е…

Оскар Вајлд - De Profundis

страници:165 формат:180×110 цена:220 ден. De Profundis е елоквентниот огорчен прекор на Оскар Вајлд напишан од затвор до неговиот љубовник Лорд Алфред Даглас („Боузи“). Во долгото писмо Вајлд го обвинува Лорд Алфред за себичност, плиткост, паразитство, алчност, расипништво, бес, ограниченост на духот и запоставување. Тој го спротивставува ваквото однесување кон него со несебичното посветување на неговиот близок…