Владислав Ванчура - Разуздано лето

страници: 103 формат:180×110 цена:120

Тројца мажи на средна возраст – мајстор, мајор и поп – мрзеливо го минуваат времето во капалиштето во зафрлената Мала Бања. Наредните денови им минуваат во капење, ситни расправии и дискусии на сите можни теми. Свежина во нивните животи внесува пристигнувањето во гратчето на мал циркус, во чиј состав е само магионичарот-акробат и неговата привлечна асистентка, која делува како лек против кризните средни години на мажите. Настаните се проследени со голем број перипетии и ги имаат сите карактеристики на фарса.

Разуздано лето е гротеска која го поставува Владислав Ванчура на едно од највисоките места во чешката хумористична литература. Делото ја доживеа и својата екранизација во 1969 година во режија на Јиржи Менцел.

Разуздано лето.pdf

Нарачај

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *