Васко Марковски - Скопски улици

Васко Марковски - Скопски улици

В

о „Скопски улици“, градот е распослан пред читателот како лавиринт што треба да се истражи, но за кој, сепак, имаме одредени патокази. На родниот град Васко Марковски му пристапува како на место што го посетува за првпат – ретка, но толку потребна вештина за да се избегне баналноста кога се пишува за градот. Авторот го изострува своето око како објектив што го пронаоѓа само она што не е видливо на прва. Понекогаш тоа е некаква асоцијација или аналогија, сцена, слика, референца од музиката или поп-културата… Но секогаш резултира со мала урбана епифанија. […] Николина Андова Шопова

Автор: Васко Марковски

Дизајн на корица: Наталија Лукомска

Број на страници: 149

Едиција: Наше маало | Формат: 185×120

Извадок од книгата

Нарачај дома

 

Препорачај ја книгата