Хорхе Луис Борхес – Извештајот на Броди

Арс магна Новости

страници: 116 формат:180×110 цена:280

Во 1970 година, дваесет години по Алеф, Борхес ја објавува наредната збирка раскази. Самиот автор ќе ги дефинира творбите содржани во неа како „реалистички“, но тоа е многу карактеристичен реализам, полн со недоречености, презаситен со магија и необичност.

Дејството на расказите се одвива некаде во сокаците на Буенос Аирес или на бескрајната пампа. Во таа сценерија се појавуваат двата најважни мотива на Извештајот на Броди: патеките на минатото коишто се разгрануваат и ја пресекуваат сегашноста, и вкрстените ножеви (во преносна смисла или буквално) во безусловна борба за жена, чест и вистина.

Извештајот на Броди.pdf

Нарачај

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *