Стефан Мендел-Енк - Три мајмуни

Стефан Мендел-Енк - Три мајмуни

страници: 142 формат:195×125 цена:200 ден.

Во романот „Три мајмуниСтефан Мендел-Енк се навраќа на своите детски спомени за еврејската заедница во Гетеборг. Поделбата на семејството на младиот Јакоб и фрагментацијата на еврејската дијаспора во Шведска го формираат јадрото околу кое е изградено сижето во серија емпатично и комично раскажани сцени, кои не се хронолошки распоредени. Приказната се развива во пресекот на еврејската традиција, современите геополитички настани и шведската култура во која Евреите нашле прибежиште од холокаустот.

Стефан Мендел-Енк (1974) е шведски новинар и писател. Како новинар работел во Шведското национално радио и пишувал за познатиот шведски спортски весник Offside и за најголемиот шведски дневен весник Dagens Nyheter. Во 2004 г. ја објавува репортажата „Со очигледно чувство за стил“, во којашто го разгледува проблемот на машкоста и насилството. „Три мајмуни“ (2010) е неговиот долгоочекуван книжевен првенец.

Три мајмуни.pdf

Нарачај