Радка Денемаркова - Парите од Хитлер

Радка Денемаркова - Парите од Хитлер

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова

страници: 280 формат:195×125 цена:250

Гита Лаушман во 1945 година се враќа дома од концентрациониот логор, но се покажува дека за неа – слично како и за голем број чехословачки жители со еврејско-германско потекло – времето на насилството и неправдата воопшто не завршило.

Романот е запис на сеќавањето. Гита се враќа до настаните што се случиле пред половина век и бара отштета за нанесената неправда. Притоа открива дека она што го памети од детството во историскиот контекст престанува да биде еднозначно.

Силен, трогателен, потресен, емотивен, стилски одлично напишан роман за страшните судбини на луѓето кои биле жртви на нацизмот.

Парите од Хитлер.pdf

Нарачај