Павел Чех - Големата авантура на Пепик Стреа

Павел Чех - Големата авантура на Пепик Стреа

„Г

олемата авантура на Пепик Стреа“ е имагинативен bildungsroman за срамежлив и интровертен обожавател на книги, кој балансира на границата на сонот и реалноста, лебдејќи навидум лесно помеѓу едното и другото. Стилот на пишување комбинира носталгични тонови што го поетизираат секојдневието на светот кога децата не го поминуваа времето на мобилните телефони, но доживеаја возбудливи авантури во правливите ќошиња на градовите и селата, со мистериозни мотиви. „Големата авантура на Пепик Стреа“ честопати ја опишуваат како најзначајно дело на Павел Чех и, навистина, му ја заработија речиси секоја важна награда во Чешка. Награди „Магнезија Литера“ во 2013 година и „Хавличков Брод“ за Најубава книга за деца, освоена една година порано.

Автор на текстот и на илустрациите: Павел Чех

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова

Број на страници: 216

Едиција: Вртелешка | Формат: 320×228 | Тврд повез

Извадок од книгата

Нарачај дома

 

Препорачај ја книгата