Исландскиот крими-хорор „Те паметам“ - низ книжарниците!

Ирса Сикуртартоутир – исландска писателка, добитник на неколку литературни награди, еден од најпродаваните автори на криминалистички и хорор романи. Дебитирала со криминалистичкиот роман Последните ритуали во 2005 година, што воедно е првиот роман од серијата криминалистички романи со адвокатот Тоура Гутмунтстоутир. Досега е автор на 10 романи и добитник на неколку награди и номинации, меѓу кои најзначајната еИсландската награда за најдобар криминалистички роман во 2011 година, како и номинацијата на Стаклен клуч, најпрестижната општоскандинавска награда за криминалистички роман, за романот Те паметам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *