Ирса Сикуртартоутир - Те паметам

страници: 379 формат:195×125 цена:450 ден

Те паметам е роман во две паралелни приказни раскажувани наизменично. Колку што втората има карактер на криминалистичка приказна, толку првата од почетокот навестува дека е хорор. Двете приказни во одреден момент се поврзуваат, откривајќи ја заплетканата поврзаност на меѓучовечките односи.

На почетокот на романот читателот се запознава со тројца ликови кои пристигнуваат во северните предели на Исланд во напуштено село за да реновираат стара куќа. Таму ги пречекува студ, мрак и пустош, а веднаш добиваат впечаток дека нешто постојано се движи во нивна близина. Втората приказна започнува со вандалски чин, растурен е инвентарот и испишани се ѕидовите во градинка во мало исландско гратче. Психијатарот Фрејр се доселил во градот бегајќи од кошмарните спомени – пред неколку години во нејасни околности исчезнал неговиот син…

Те паметам.pdf

Нарачај

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *