Даниела Ходрова – Спирални реченици

Аквамарин Новости

Превод од чешки јазик: Маргарета Карајанова страници: 419 формат:195×125 цена:400

„Спирални реченици“ е носител на чешката награда Роман на годината во 2016 г. Авторката ја обива за него престижната чешка книжевна награда „Магнезија литера“. Во него се тесно сврзани животната судбина на преведувачката и поетеса Бохумила Грегерова и сликарката Адриена Шимотова, на кои им е посветен романот. Авторката си ги доловува своите блиски, вклучително и починатите, во случки исполнети со сочувство, нежност и разбирање. Со нив се измешани судбините на помалку познатите, како и на фиктивните ликови, а од сето тоа се манифестираат метафизичките стравови на денешниот човек, кои се прелеваат од едно во друго дело на авторката.

Спирални реченици.pdf

Нарачај