Виктор Пелевин – Синиот фенер

Аквамарин Новости

Превод од руски јазик: Андреј Јованчевски страници: 432 формат: 200×130 цена: 500

Синиот фенер“ е збирка раскази од 1992 година, која зазема посебно место во опусот на Пелевин. Таа е првото негово објавено дело со кое веднаш ја освојува наградата „Мал букер во Русија. Како и неговите подоцнежни романи, овие раскази се крајно инвентивни и лесно преминуваат од еден во друг жанрполни се со апсурдна духовитост и егзистенцијална сатира. Преку досетливите наративи, како оној за гаражата која сонува да стане велосипед, Пелевин ја дисецира реаноста која ја земаме здраво за готово. Овие раскази совршено го прикажуваат во минијатура неговиот талент за создавање (книжевна) реалност од фантазијата.

Синиот фенер.pdf

Нарачај