Аудни Тоураринсон - Глуво доба

страници: 364 формат:195×125 цена:400 ден

Новинарот Ејнар ја напушта старата изгазена почва на запишување на криминалниот пулс на Рејкјавик и оди на службено патување во Акурејри, каде се очекува да ја зголеми продажбата на Попладневните вести. Но, на патот до театарската проба за делото Лофтур Маѓесникот, Ејнар ненадејно известува за поинтригантни вести: мештанка паднала во река и починала во нерасчистен несреќен случај. Ова е првата (но не и последната) смрт што се појавува во злокобниот тек на настаните кои следат. Трагичната смрт на младиот талентиран актер Скарпхеутин Валкартсон е следниот од мрежата мрачни настани во исландската провинција. Колку повеќе дознава за жртвите, толку повеќе се уверува колку ужасно и мрачно било нивното минато.

Глуво доба, која е преведена на 14 јазика, а сега и првпат на македонски, беше номинирана за Исландската литературна награда во 2005 година, а претходно само еднаш се случило да биде номиниран криминалистички роман.

Глуво доба.pdf

Нарачај

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *